0

O vadbi

Sistem vadb s prostimi utežmi se imenuje WEIGHT TRAINING SYSTEM® oz. s kratico WTS®.

Je sistem fitnes vadbe s prostimi utežmi v skupini. Narava vadbe povzroči znatno kurjenjemaščob (povišana stopnja metabolizma) ter izboljšanje tonizacije, moči in vzdržljivosti celotnega mišičnega sistema. Po začetnem ogrevanju sledi trening vseh večjih mišičnih skupin. Vadba se zaključi z aktivnim raztezanjem večjih mišičnih skupin.

WTS ® je primeren tako za moške, kot za ženske, mlade in stare, vrhunske športnike in začetnike, ker:
• povečuje vzdržljivost v moči;
• povečuje mišično in posledično zmanjšuje maščobno maso (zvišanje osnovnega metabolizma oz. presnove);
• povečuje kostno maso (je odlična vadba za preprečevanje osteoporoze);
• je odlična vadba za preprečevanje bolečin v hrbtenici, saj se s to vadbo močno okrepijo mišice hrbta.

WTS® je sestavljen iz več različnih vadbenih programov s prostimi utežmi, ki se razlikujejo glede na uporabljen princip treninga in rezultate, ki jih s posameznim treningom želimo doseči.
Delimo jih na:
• WTS® LIFT 1
LIFT 1 predstavlja osnovno stopnjo na kateri izvajamo predvsem osnovne vaje z lastno težo in prostimi utežmi. Izboljšujemo predvsem vzdržljivost v moči, tako, da uporabljamo manjše teže in večje število ponovite. Lift 1 program je ves čas enak.
• WTS® LIFT 2
LIFT 2 je nadaljevalna stopnja, kjer uporabljamo podobne principe treninga, dodajamo nove vaje in variacije, ter trening periodično menjamo na 8 – 12 tednov.
• WTS® CROSS
CROSS program predstavlja trening za še hitrejše oblikovanje telesa, hipertrofijo – ob pravilni prehrani pride pri moških do povečanja mišične mase, pri ženskah pa do še boljšega tonusa, oblike mišic, zmanjšanja % telesne maščobe, trening periodično menjamo na 8 – 12 tednov. Uporabljamo večjo težo in manjše število ponovitev.